תאונות דרכים - המדריך המלא*כתבה מס' 3
מאת: עו"ד עמית ורד , עו"ד אבי בן-אריה.
בכתבה זו נסקור את נושא הטיפול הרפואי בעקבות תאונת הדרכים, דרך פינוי הנפגע, הפגיעות האופייניות, סוג הטיפול ובכלל זאת השלכותיהם על תביעה כספית לקבלת פיצויים בגין נזקי גוף מכוח החוק.
נקודה חשובה, אותה יש להבהיר כבר בפתח הדברים - הסקירה שלפניכם הינה כללית ולידיעה בלבד ונועדה אך ורק על-מנת להעניק לקוראים מושג ראשוני (שכן, אני עו"ד ולא רופא...), והינה מיועדת בעיקר לנפגעים עם פגיעות קלות. במקרים של פגיעות קשות יותר דרך ההתמודדות והטיפול דומה, אך בכפוף לשינויים וסייגים נוספים.
ראשית, נציין, כי יש להקפיד על קבלת טיפול רפואי לכל נפגע המעורב בתאונת דרכים. אם לא פנית מיד לאחר התאונה לחדר מיון, עליך לפנות, בהזדמנות הראשונה, לחדר המיון ו/או למרפאה המקומית של קופת החולים אליה אתה משתייך, לשם אבחון פגיעות וחבלות, זאת גם אם נראה לך שלא נפגעת כלל ו/או נשרטת קלות. נזקים גופניים ונפשיים רבים עשויים להתגלות בפער זמנים רב לאחר מועד קרות התאונה, כאשר בדיקה ואבחון בשלב מוקדם עשויים לעזור ולסייע לך, הן בהחלמה מהירה יותר (ולחסוך בעתיד כאבים וסבל רב...!), והן במישור המשפטי.
ובמה דברים אמורים? הצילומים והבדיקות בבית החולים נועדו על מנת לתעד את הפגיעות השונות, וכן לגלות, בין השאר, פגיעות פנימיות. ללא בדיקות כגון אלו לא תוכל להיות בטוח, כי הינך בריא לחלוטין. בנוסף, פער זמנים גדול מדי ממועד קרות התאונה ועד לפנייה לטיפול רפואי ראשוני, או לטיפול בבעיה ספציפית הנובעת מהתאונה, עלול לגרום לכך שחברת הביטוח תתנער מהנזק שנגרם בתאונה ותאפשר לה לטעון ביתר שאת, כי אין קשר סיבתי בין התאונה ובין הנזק הרפואי, במידה והוא קיים. ובמלים אחרות, הדבר יקשה עליך להוכיח את תביעתך!
טיפול רפואי בזמן, רישומים ותיעוד רפואי אודות תלונותיך עשויים לחסוך מחלוקות אלו. יחד עם זאת, יש לציין, כי במקרים רבים מופיעים הכאבים רק מספר ימים לאחר התאונה. הפסיקה הכירה בכך שפגיעות וכאבים יכולים להתגלות גם לאחר מספר שבועות (ולעתים אף למעלה מכך), כך שגם אם, למשל, עברו שבועיים-שלושה מיום התאונה וטרם התלוננת ופנית לקבלת טיפול רפואי, אין זה מאוחר ועליך לפנות מיד לבדיקת הכאבים והפגיעות. דאג לציין בפני הרופא, כי רק עכשיו חשת בכאבים בעקבות התאונה שעברת זה לא מכבר.
נפגע בתאונת דרכים זכאי לקבל טיפול רפואי ראשוני על-ידי צוות רפואי של מגן דוד אדום בזירת התאונה. בנוסף, הנפגע זכאי לפינוי באמצעות אמבולנס לבית החולים. אם הגיע אמבולנס למקום התאונה, אל תסרב להתפנות ותן לאנשי המקצוע לעשות את עבודתם.
הטיפול הראשוני בחדר המיון והפינוי באמבולנס ממומנים על-ידי חברת הביטוח, וזאת בכפוף לסייג אחד: יהיה עליך להמציא בתוך זמן סביר (מספר שבועות), לבית החולים ולמגן דוד אדום אישור המשטרה על התאונה (ראה כתבה קודמת בנושא). ללא אישור זה אתה תיתבע על-ידי בית החולים לשלם בעצמך את עלויות הטיפול הרפואי. מנסיוני, בתי החולים אינן נוהגים לוותר, ולכן יש לטפל בכך בהקדם האפשרי לאחר השחרור מבית החולים.
לאחר הגיעך לבית החולים ו/או לקופת החולים לטיפול ראשוני, באמצעות פינוי באמבולנס, או שהגעת לשם בכוחות עצמך, חיוני לציין, כי הפנייה באה בעקבות תאונת דרכים. במהלך הטיפול הרפואי, עליך להקפיד ולהעלות בפני הצוות המטפל את כל הכאבים והמגבלות מהן אתה סובל, גם אם אינך מייחס חשיבות לכאבים אלו באותה השנייה ונראה כי יחלפו במהרה יש לציינם בפני הרופא. עליך לעמוד על ביצוע בדיקה מקיפה ורישום מתאים בגליון בית החולים, שכן לרישום התלונות ישנה חשיבות רבה להמשך הבדיקות ולהבראתך, כמו גם חשיבות מכרעת להמשך הטיפול המשפטי בתביעתך. כאב, הגבלה בתנועה, או ליקוי שאין לגביהם רישום שוטף, יקשה יותר לקבל בגינם פיצוי.
בבית החולים תיבדק על ידי רופא חדר המיון ובמידת הצורך תיבדק ע"י רופאים מומחים, כגון: מומחה לנוירוכירורגיה, לאורטופדיה, אף אוזן גרון, עיניים, כירורג, פה ולסת, וכו'.
בנוסף, תעבור במידת הצורך, לפי קביעת הרופא המטפל, בדיקות נוספות כגון- צילומי רנטגן US,CT,EEG ,EMG,,MRI ,בדיקות דם וכו', שחלקן יתבצע באותו יום, או לאחר-מכן.
במהלך הבדיקה הראשונית תישאל שאלות רבות על התאונה, הפגיעות והכאבים. לנסיבות הפגיעה חשיבות עליונה לאבחנה ועליך לפרטן בהרחבה. הרופא מצדו ינסה להסיק מהתיאור את הפגיעות המסתברות ולשלול פגיעות אחרות, וכך בעצם להגיע לאבחנה מדוייקת.
את הפגיעות האופייניות נוכל לחלק לפי קטגוריות רבות, בין השאר, סוג הרכב, סוג התאונה, מהירות וכו':
בפגיעה ברכב מאחור- גוף הנוסע ממשיך בתנועתו ואילו הראש נשאר מאחור ונזרק מייד לפנים, פגיעה מסוג זה נקראת "WHIPLASH" או 'צליפת שוט', ומאופיינת בין השאר, בפגיעה בחוליות הצוואר ולחץ מוגבר על שורשי העצבים, וכתוצאה מכך לכאבי ראש, צוואר, סחרחורות, בחילות, טשטוש ראיה, וכו'. פגיעה זו היא הנפוצה והשכיחה ביותר בתאונות דרכים.
במידה והרכב המשיך לנוע ופגע ברכב אחר, או בעצם נייח שלפניו, נצפה לראות גם פגיעות של התנגשות חזיתית.
בפגיעה ברכב חזיתית - הנוסע סופג את אותם הכוחות, אשר סופג הרכב, בזמן ההתנגשות, והנוסע מוטח קדימה בעוצמה. במקרה זה, הנוסע עשוי להיפגע בכל חלקי גופו לרבות בראש, צוואר, חזה, אגן ועוד.
בפגיעה והתנגשות בצד הרכב- הנוסע אינו מוגן על ידי משענת אחורית, הפגיעות האופייניות תהיינה פגיעה בעמוד השדרה הצווארי, שברים בעצם הבריח ושברים באגן, צלעות וירך.
בתאונת אופנוע - סכנת החיים גדולה יותר בדומה לנפגע בתאונה חזיתית. ללא מיגון מתאים (וגם עם...) עשוי הרוכב להיפגע מכף רגל ועד ראש.
עם שחרורך מחדר המיון, או מהמחלקה בה אושפזת, דאג לקבל לרשותך את מלוא התיעוד הרפואי הרלבנטי, לרבות תעודות חדר המיון, סיכום מחלה, מרשמי תרופות וכל יתר האישורים שונים. ככלל שמור כל מסמך רפואי וקבלות על הוצאות בעקבות תאונת הדרכים, הכן לך קלסר מסודר ובו שמור העתקים מכל מסמך.
בדרך-כלל, כל נפגע ממשיך מעקב וטיפול רפואי במסגרת המרפאה בקופת החולים. לפי חוק הבריאות הממלכתי, לאחר הטיפול הרפואי הראשוני אדם שנפגע בתאונת דרכים זכאי לקבל את מלוא הטיפול הרפואי לו הוא נזקק במסגרת סל הבריאות, וזאת ללא תשלום נוסף.
במקרה בו הינך זקוק לטיפול אשר אינו כלול בסל הבריאות, רצוי לדאוג מראש לקבלת ההתחייבות למימון עלות הטיפול מאת חברת הביטוח.
יש לבקש הפניות מתאימות לרופאים מקצועיים ולמומחים, במידת הצורך. כמו כן, חשוב מאוד, למען השקט הנפשי, הטיפול הרפואי והמשך הטיפול המשפטי, ללכת לכל הפניה רפואית, לרבות טיפולי פיזיותרפיה.
לסיום, אציין, כי יש לפנות ולהיוועץ עם עו"ד בעל ניסיון לאחר כל תאונת דרכים. מיד לאחר התאונה, יצוצו כל סוגי "היועצים" ולכל אחד עצה שונה, אבל רק עו"ד המתמחה בתחום יוכל להדריכם כהלכה.
לכן, חשוב מאוד לפנות לעו"ד בהקדם ככל הניתן לאחר התאונה, על-מנת לקבל ממנו ייעוץ מקצועי, הדרכה וליווי שוטפים לצורך הגשת התביעה לקבלת הפיצויים בגין נזקי הגוף.
עד כאן בנושא המדריך המקוצר לתאונות דרכים. מקווה שהיינו לכם לעזר, אך רק בתיאוריה כמובן!
אבי בן-אריה, עורך-דין
ע. ורד ושות', משרד עורכי-דין
*כתבה זו אינה מהווה ייעוץ משפטי. לאתר 'מקומון.נט' ו/או לח"מ ו/או מי מטעמם לא תהא אחריות ו/או חבות כל שהן לגבי תוכנה. בכל מקרה, יש לקבל ייעוץ ספציפי מעורך-דין.
|