מרדכי טביב סופר-מקברניטי הספרות העברית-נולד בראשון לציון בשנת 1911
 "דרך של עפר"
מרדכי טביב, בן הרב טביב טביב, נולד בשכונת "שיבת ציון". כבן למשפחה דתית החל בגיל חמש את לימודיו במסגרת 'מעלאמה', ה- "חדר" כתת לימוד תורה, שם למד עד גיל 13. בהמלצתו של המורה אהרון קרון, שזיהה את הפוטנציאל האינטלקטואלי הגלום בנער, התקבל מרדכי טביב לבית הספר העממי "חביב".
לאחר חודשים ספורים בהם למד ב"חביב", כך הוא מעיד בספריו, התעורר בו צמא גדול לרכישת השכלה כללית, ותקפו בולמוס של קריאת ספרים וכתיבת שירים. על רקע זה נתגלע עימות חריף בינו לבין אביו שיעד לו עתיד רבני. בעקבות עימות זה נאלץ מרדכי להפסיק את לימודיו ב"חביב" ולצאת לעבוד ולסייע בפרנסת משפחתו בחקלאות, בבניין, בשמירה בסווארות ועוד.
במלחמת העולם השניה שירת במסגרת הצבא הבריטי (ביוון) ביחידת האתתים.
ב- 1948 - מלחמת השחרור, התגייס מרדכי לצהל ושימש כקצין תרבות של חטיבה 8 תחת פיקודו של יצחק שדה. כאן כתב ואף התמנה כעורכו של "שריון ופשיטה", בטאון החטיבה .
בשנות ה- 50 ערך את "שלוחות", במה הסברתית פוליטית של מפא"י. כאן פרסם שירים וסיפורים פר עטו ובהם את "כנורו של יוסי", יצירתו החשובה שהתפרסמה אז תחת השם "כנור וארץ" .
בשנת 1953- נוסד הירחון "מבואות" לספרות ואמנות, ביקורת וחברה ומרדכי טביב נבחר להיות עורכו של ירחון חשוב זה. ומעידים עליו כי תרם תרומה רבה הן בעריכה ובכתיבת מאמרי המערכת של הירחון, והן ביצירותיו המקוריות שהתפרסמו בו.
בשנות השישים מרדכי טביב ייסד והוציא לאור כתב עת ששמו "מפגש", חוברת לענייני ספרות, אומנות והגות בשפות העברית והערבית כאחת. רק ארבע חוברות של כתב עת זה זכו לראות אור.
בשנת 1971 בהמלצתו של פרפ' ד. שרפשטין, העניקה "קרן מץ" מניו יורק לטביב מ?לגה חודשית, שתאפשר למרדכי טביב להשקיע את רוב זמנו בכתיבה.
פרסים רבים הוענקו למרדכי טביב על מפעלו היצירתי והדגש שבהם הושם על כתיבתו הייחודית המושפעת מהגיגי נפשם של יהודי תימן ומרבדי התפתחותה של השפה העברית מתקופת התנ"ך ואילך.
מרדכי הקדיש זמן רב לעבודה ציבורית בראשון ומחוצה לה. בין היתר היה פעיל בלשכת העבודה ובמועצת הפועלים, שימש כחבר מועצת העיר, וכחבר הועד הפועל של ההסתדרות, היה פעיל במפא"י ובהנהלת אקו"ם. משהבין את חשיבות כתביו לציבור, הפנה את רוב מרצו ועתותיו לכתיבה ולפעילות ספרותית.
שירים רבים פרי עטו פורסמו בעיתון "דבר" וחלקם בביטאונים אחרים.
בשנת 1934 נשא לאישה את חנה ויחד עמה נדד לתל אביב, לגליל, לקיבוץ נען ולאחר שנת ניסיון של חיים סוציאליסטים בקיבוץ, שב לראשון.
מרדכי טביב נפטר בתשל"ט 1979.
ספרים ומאמרים שכתב מרדכי טביב:
"דרך של עפר"/ סיפורים / זכה בפרס אוסישקין/ הוצאת "עם עובד" / תשי"ד.
"כעשב השדה"/ רומן / זכה בפרס רופין/ עם עובד 1974 "כערער בערבה"/ רומן/ זכה בפרס אהרונוביץ'/ 1957/
"בצל ימים" / שירים ומכתבים 1987 / בהוצאת "העלה בתמר" ועיריית ראשל"צ.
"גולת תימן" /חוברת כז'/ בהוצאת "אמנות" תרצ"א
"כ??ינורו של יוסי" / מחזה/ 1960
"שלמה המלך והדבורה" מערכון לילדים - 1962
"מסע לארץ הגדולה"/ עשרה סיפורים ושיר/ הוצאת אל"ף
בשנת 2002 יצאה לאור מהדורה חדשה של הספר "דרך של עפר"
בין יצירותיו שפורסמו בביטאונים אך טרם ראו אור בספרים מצויים גם שירים וסיפורים לילדים, ו "תיקון חצות" תמליל לאורטוריה אשר זכה בשנת 1962 במקום הראשון בתחרות בינלאומית ליצירות רדיופוניות, תחרות שאורגנה ע"י "רדיו איטליה", שהעניק למרדכי טביב את "פרס איטליה" ליצירה מקורית בתחום זה.
|