תאונות דרכים - המדריך המלא* כתבה מס' 2
מאת:אבי בן-אריה, עורך-דין
שלום לכם, מקווה שהכתבה הראשונה בסדרה הייתה מועילה ושימושית (אך רק בתיאוריה, כמובן!).
בכתבה זו נסקור בעיקר את הנהלים של משטרת ישראל במקרה של תאונת הדרכים, מתי חייבים לערב את המשטרה, חשיבות הדיווח ומהות החקירה המשטרתית.
תאונות הדרכים מסווגות בפקודת המשטרה לשני סוגים:
1. תאונת דרכים ללא חבלת גוף למי מהמעורבים, ובלשון המשטרה תאונת נזק בלבד (נ"ב.).
2. תאונת דרכים עם נפגעים.
אם חלילה תהיו מעורבים בתאונת דרכים, ראשית יש לעצור את הרכב, לדומם מנוע, להפעיל ללא דיחוי את פנסי איתות החירום ולבדוק האם יש נפגעים ברכב ו/או ברכבים אחרים המעורבים.
לאחר שווידאתם, כי אין נפגעים בתאונה פנו את הרכב לשולי הכביש ולמקום בטוח. אחד מהמראות הנפוצים בכבישי ארצנו הינו שני רכבים שהיו מעורבים בתאונה חוסמים את הכביש, בעוד הנהגים צורחים ומאשימים איש את רעהו בגרימת התאונה. תופעות כגון אלו עלולות לגרום לתאונות נוספות ולא יעזרו לכם בעת בירור האשמה בתאונה.
שימו לב, כי במקרה שהיה מעורב רכב דו-גלגלי בתאונה ואין נפגעים בתאונה יש לפנות את הרכב במהירות כפולה מאחר והוא שוכב על הכביש ולא ניתן להבחין בו וכך גדל הסיכוי לתאונה נוספת.
לאחר שפיניתם את רכבכם, יש להחליף פרטים (ראו את הנוסח המוצע בכתבה הקודמת) עם שאר המעורבים. חשוב מאוד, כי במהלך החלפת הפרטים אין להודות באחריות כל שהיא לתאונה, ויתרה מזו אין לחתום על שום מסמך ו/או הצהרה. קביעת האחריות לתאונה תיקבע ע"י מומחים לדבר בלבד.
במקרה של תאונת דרכים ללא נפגעים, אינכם חייבים להודיע על כך למשטרה, אולם זכותכם לעשות כן, אם נגרם נזק לרכבכם, אף מבלי שנגרמה חבלה גופנית לאדם כל שהוא בתאונה. במקרה כזה, תידרשו להמציא ראיה (אובייקטיבית) בדבר הנזק. כראיה יכול לשמש דו"ח שמאי, צילומים של הנזק, או הבאת הרכב לתחנת המשטרה כדי שהשוטר החוקר יראה את הנזק במו עיניו (בכתבות הבאות נרחיב בנושא זה). לידיעתכם, מספיק שאחד המעורבים בתאונה יחוש בכאב כתוצאה מהתאונה וידווח על כך למשטרה כדי שהתאונה תסווג כתאונה עם נפגעים.
חשוב לדעת, כי ניתן לפנות לקבלת טיפול רפואי ולדווח למשטרה בכל שלב לאחר התאונה. לעיתים, לאחר שנרגעים מהתאונה ויושבים לנוח (ולפעמים גם כעבור מספר ימים...!) פתאום מתחילים לחוש בכאבים, או שהכאבים מתגברים. לפיכך, בכל מקרה של חשש (גם קל) לפגיעה גופנית, רצוי מאוד לפנות, בהקדם האפשרי, לבדיקה ו/או קבלת טיפול רפואי.
נוהל הטיפול ביחידת משטרה שקיבלה הודעה או תלונה על תאונת דרכים ללא נפגעים מאוד פשוט, השוטר - מקבל ההודעה הטלפונית מברר אם המעורבים מסרו פרטיהם זה לזה, ישנה חובה לכל מעורב בתאונה למסור את פרטיו לצד השני במידה והמעורב לא ימלא אחר הוראה זו ישלח שוטר ע"י המוקד למקום התאונה. בהיעדר בעל הרכב במקום התאונה יש להשאיר הודעה בכתב עם פרטיו האישיים של המעורב על גבי הרכוש הניזוק.
לפי פקודת המשטרה, חוקר או בוחן תנועה יכולים לפתוח תיק חקירת תאונת דרכים נזק לרכוש בלבד, אם נתקיים אחד מאלה:
1. הרכב אינו מורשה ו/או שנוהג הרכב שהיה מעורב בתאונה אינו מורשה לנהוג בו ו/או בכלל.
2. הנהג היה תחת השפעת אלכוהול / סמים.
3. אחד המעורבים הגיש תלונה במקום התאונה ויש ראיה על עבירת תנועה שגרמה לתאונה.
4. אחד המעורבים סירב למסור את פרטיו האישיים ו/או לא השאיר הודעה כנדרש.
5. התאונה אירעה בנסיבות חמורות במיוחד.
במקרה כזה, החקירה תהיה קצרה ותנוהל בתיק פנקס לרישום 'תאונה - נזק לרכוש' בלבד, שייגנז בו כל החומר הקשור לתאונה וירשמו בו כל הפרטים הידועים לחוקר, כגון: זמן התאונה, סוג כלי הרכב המעורבים, מספרי תעודות ביטוח ורשיונות נהיגה, תיאור נסיבות התאונה והנזקים שנגרמו בה, יירשם תרשים באשר לנזקים ולנסיבות התאונה, יגבו הודעות המעורבים ועדי ראייה. כמו כן, ירשמו הנחיות פעולה והמלצות להמשך טיפול.
בתאונת נזק בלבד, אשר נגרם בה נזק לרכוש הציבור, כגון: "בזק", "חברת החשמל"", מע"צ ""מקורות" ו/או לרכוש רשויות מקומיות, תיפתח חקירה בכל מקרה. לאחר השלמת החקירה, ימליץ הממונה על החקירה על פתיחת תיק, או על גניזת החומר.
זאת ועוד, למרבה הצער, תאונה עם נפגעים הינה והשכיחה ביותר וכל תאונה בה נחבל גופנית לפחות אדם אחד בצורה הנראית לעין או שתהיה קיימת תעודה רפואית שתעיד על הפגיעה, תסווג כך.
ככלל, אסור להזיז נפגעים ממקום התאונה ובמידה שמעורב ברכב דו-גלגלי אסור להוריד את הקסדה מראשו של הרוכב, שכן כל תזוזה עלולה להחמיר את מצבו של הנפגע. רק במידה וישנה סכנה רבה לנפגע מעצם השהייה במקום, יש להזיזו בצורה זהירה.
שימו לב, כי במקרה של תאונה עם נפגעים הזזת איזה מכלי הרכב שהיו מעורבים בתאונה ללא הוראת שוטר מהווה עבירה פלילית, ולכן במידה ויש נפגעים אל תזיזו את הרכב.
יש להמתין עד להגעת שוטר, או בוחן תנועה, על-מנת שיגבה מכם עדות. לעיתים, תיגבה העדות בבית החולים, או בתיאום מראש באחת מיחידות משטרת התנועה. במהלך העדות אתם יכולים להיות שותפים לשחזור התאונה, בזירת האירוע עצמה, תוך הצבעה על מיקומכם, מיקום רכבכים, מיקומו של הולך הרגל, או של רכב נוסף שהיה מעורב בתאונה, או שנהגו היה עד לה.
במידה והבוחן יבקר בזירת התאונה הוא ינציח את הממצאים בתיק החקירה (מיקומם של כלי הרכב כפי שנעצרו מיד לאחר התאונה, סימני צמיגים ועדויות אחרות). הבוחן מסוגל לקבוע ולשחזר את קרות התאונה רק בעזרת ממצאים אלו.
למרות הוראת החוק, כי יש להודיע מיד למשטרה בכל תאונה עם נפגעים, הרי שבפועל מרבית התאונות הינן תאונות קלות, ולאחר החלפת הפרטים כל אחד מהמעורבים בתאונה, במידה ונפגע, פונה מאוחר יותר בכוחות עצמו לקבלת טיפול רפואי בבית החולים ובמרפאות המקומיות.
במקרים אלו, יש לפנות באופן עצמאי לאחת מיחידות אגף התנועה של משטרת ישראל הקרובה למקום מגוריכם, אולם על מנת לזרז את הטיפול, עדיף למסור את הדיווח ביחידה באזור בו אירעה התאונה. המשטרה ממליצה לפנות אליה סמוך ככל הניתן למועד התאונה, ולא יאוחר מ-3 ימים.
בעת מסירת הודעה על תאונת דרכים במשטרה תידרשו להופיע אישית למסירת ההודעה ולהמציא את המסמכים המקוריים הבאים;
1. במידה ואתה הנהג: רשיון נהיגה, רשיון רכב, תעודת ביטוח חובה בתוקף ליום התאונה ותעודה רפואית (כגון מכתב שחרור מבית החולים).
2. נוסע ברכב/רוכב אופניים/הולך רגל: תעודה מזהה, תעודה רפואית, פרטי הנהג והרכב המעורבים בתאונה, מומלץ לצלם את כל המסמכים טרם הגעתכם למשטרה.
אישור המשטרה נחוץ לצורך המשך הטיפול מול חברות הביטוח לשם תביעת הפיצויים בגין נזקי הגוף, וכן לכיסוי הטיפול בנפגע תאונת הדרכים בבית החולים. לאחר קבלת האישור יפנה בית החולים לחברת הביטוח הנושאת בעלות הטיפול שניתן לך.
בשלב זה, רובכם יסיימו עם הבירוקרטיה המשטרתית, בדרך-כלל אישור המשטרה ישלח בדואר ויגיע בתוך מספר שבועות.
המשטרה מצידה רק החלה בטיפול בתאונה. יחידת החקירות תחקור את קרות התאונה ותמליץ לגבי המשך הטיפול בתיק החקירה. ההמלצה יכולה להיות מצד אחד להעמיד לדין את האדם החשוד בגרימת התאונה והתיק יעבור ליחידת התביעות המשטרתית, או לפרקליטות המחוז (בהתאם לעבירה). התובע יעבור מחדש על כל הראיות, יבחן את הצורך בהגשת כתב אישום ויחליט בהתאם לשיקול דעתו (החלטת יחידת החקירות אינה מחייבת אותו).
על-מנת להרגיע אתכם, נציין, כי מרבית התיקים נסגרים ונגנזים לאחר חקירת המשטרה בשל אחת מהעילות הבאות: אין אשמה פלילית, חוסר ראיות מספיקות, החשוד אינו בר עונשין, מות הנאשם, חוסר עניין לציבור, ועוד. לאחר סגירת התיק נשלחת הודעה על כך לכל המעורבים בתאונה כאשר, ישנה אפשרות להגשת ערר על ההחלטה.
עד כאן הפעם. בכתבה הבאה נרחיב בנושא הטיפול הרפואי והשלכותיו.
אבי בן-אריה, עורך-דין
ע. ורד ושות', משרד עורכי-דין
*כתבה זו אינה מהווה ייעוץ משפטי. לאתר 'מקומון.נט' ו/או לח"מ ו/או מי מטעמם לא תהא אחריות ו/או חבות כל שהן לגבי תוכנה. בכל מקרה, יש לקבל ייעוץ ספציפי מעורך-דין.
|